Choemoes

Recept voor 6 personen

Uit het kookboek Tel Aviv gebruik ik altijd het recept voor de ECHTE choemoes. Het is echt een aanrader, maar hou je aan de juiste producten die je gaat inkopen. En er zijn enkele grondbeginselen die je ook absoluut eerbiedig moet opvolgen.

  1. VERBOD
    Op kikkererwten uit blik, gebruik altijd gedroogde kikkererwten, de kleinste die je kan vinden, wel 12 uur laten weken.
  2. GEBOD 
    Wees royaal met de allerbeste tahini (tahin, techina, sesampasta). Ga voor de Palestijnse, Israelische of Libanese.
  3. VERBOD
    Olijfolie DOOR de choemoes. Choemoes wordt namelijk rullig en machtig van olijfolie in plaats van fluwelig en luchtig. Wel erover bij de presentatie.
  4. GEBOD
    Laat maar lekker draaien. Choemoes lekker lang laten draaien in je keukenmachine. Zet de kookwekker minimaal op 10 minuten. Hoe langer je draait, hoe romiger de choemoes wordt.
  5. GEBOD 
    Bewaar het kookvocht. Het kookvocht vang je op en gebruik je om de choemoes te verdunnen.
  6. GEBOD
    Proeven, proeven, proeven. Het evenwicht tussen kikkererwten, techina, knoflook, citoensap en zout  bepaalt de kwaliteit van je choemoes. Vaak is de choemoes uit de keukenmachine superromig, maar een nacht in de koelkast kan de choemoes veranderen in een droge hap. Voeg een beetje van het bewaarde vocht en het doet wonderen voor je choemoes.
  7. GEBOD
    Choemoes is geen smeersel voor bij de borrel, choemoes is een maaltijd.
  • Ingrediënten

    250 gram gedroogde kikkererwten
    2 zakjes baksoda à 5 gram
    2 tenen knoflook geperst
    225 gram rauwe tahini
    sap van 1 a 1,5 citroen
    zout

  • Bereiden

    Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met 1 zakje baksoda erin opgelost.
    Giet af en breng de erwten met schoon water en het tweede zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze minimaal 3 cm onder water staan. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar vallen, dit duurt ongeveer 45 minuten. Vang bij het afgieten het kookvocht op. Pureer de erwten als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook, rauwe tahini en het sap van de citroen toe. Laat de keukenmachine minimaal 10 minuten draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes te verdunnen.
    Smeer de choemoes met de bolle kant van een lepel mooi uit over een bord . Bestrooi met fijgehakte peterselie en paprikapoeder en druppel er wat olijfolie over. Eet smakelijk!

Contact

De Houtsnip 25
8251 MG Dronten
06 40479548
smaakvoletenmetdet@live.nl
KvK Flevoland 32160393

Det's favoriete recepten

Leuke cadeautip

Geef eens een cadeaubon voor een workshop. Voor meer info neem contact op met Det.

© 2018 - Smaakvol eten met Det | ontwerp en realisatie Studio Coppis
Call Now Button